Skip Navigation or Skip to Content

9 mei 2023

Vrachtwagenchauffeur Nikki: ‘Het chauffeursleven zit in de familie’

Nikki Grünberg (22) is al bijna 4 jaar vrachtwagenchauffeur. Ze begon met rangeren toen ze nog maar 18 jaar was, ging vervolgens ’s nachts ritten rijden en sinds een aantal maanden rijdt ze ook overdag. Met een Tilburgse tongval en veel enthousiasme vertelt ze over haar werk bij Versteijnen.

Familie

Het chauffeursleven zit in de familie Grünberg: de vader, broer, oom en tante van Nikki zijn ook allemaal vrachtwagenchauffeur. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want zodra ze 18 werd, wilde ze ook haar vrachtwagenrijbewijs halen. Van haar vader moest ze echter eerst ervaring opdoen in de auto. Ze was nét 19 toen ze binnen twee maanden haar rijbewijs C/CE haalde. “Mijn rij-instructeur kende mijn vader ook, en hij zei: ‘Je kunt echt zien dat je als klein meisje al meereed want je kent eigenlijk alle knopjes al!’, vertelt Nikki.

 

Waarom Versteijnen?

In eerste instantie werkte Nikki bij een uitzendbureau en reed ze ’s nachts met de vrachtwagen heen en weer naar Frankrijk. “Na een pauze van een paar maanden begon ik bij een charterbedrijf, waar ik ook de kans kreeg om overdag te rijden voor Versteijnen.” Ze merkte dat de dagdiensten anders zijn en dat de grotere variatie in werkzaamheden haar aansprak. “Ik besefte dat ik niet meer weg wilde. Mijn voormalige werkgever bij het charterbedrijf en mijn huidige werkgever bij Versteijnen overlegden met elkaar, en zo werd ik overgenomen.”

 

Meiden die rijden

Nikki ervaart weinig verschillen in werkzaamheden ten opzichte van haar mannelijke collega’s. “Ik sta ook soms te sjouwen met 1000L IBC’s of met zeilen die niet meewerken, ondanks mijn lengte van 1,58 meter.” Het is misschien een mannenwereldje, maar Nikki vindt de contacten hilarisch. “Droge humor en soms wat grof, maar ik kan er goed tegen en ik ben zelf ook niet op m’n mondje gevallen. Ik vind het wel leuk om steeds meer vrouwen in de logistieke branche te zien.”

 

‘Oh Grünberg, die kennen we!’

In vier jaar tijd chauffeuren heeft Nikki veel nieuwe mensen ontmoet die voor haar het werk waardevol maken. Ze licht toe: “Wij hebben een adres in de Hoek van Holland waar ik naartoe moest. De eerste keer wist ik helemaal niet waar ik moest zijn. Ik kwam aan bij die beveiliger – je gaat er niet vanuit dat mensen je kennen – hij kijkt naar mijn paspoort en zegt: ‘Oh Grünberg, die kennen we! Jij bent de dochter van.’ Zulke dingen vergeet ik niet snel.” Nikki ervaart ook veel waardering voor haar werk. “Ik ben natuurlijk niet perfect, maar ik doe wat er van mij wordt verwacht en bij Versteijnen word ik gewaardeerd.”

 

‘Snapte junior’

Nikki’s cabine is schoon en opgeruimd. “Bij mij thuis is het al lekker knus en vol, met overal decoraties en tierelantijntjes, dus dan houd ik het hier lekker rustig in mijn werkomgeving.” In de cabine hangt een bordje waarop staat ‘Snapte junior’. De betekenis daarachter heeft te maken met het stopwoordje van haar vader. “Mijn vader had ook een bordje, waarop stond ‘Snapte?’ Iedereen herkent hem daar aan. Dus op mijn bordje staat ‘Snapte junior’. Daar herkennen andere chauffeurs mij ook altijd aan. Dat is wel heel leuk.”

 

Werk met variatie

Volgens Nikki houdt het chauffeursleven meer in dan de meeste mensen denken. “Elke dag doe je andere dingen: de ene keer gebruik je de kooiaap, de andere keer heb je de pompwagen en dan weer de laadklep. Ze houden het wel spannend hier, maar de variatie houdt het ook leuk!” Niet alleen de afwisseling, ook de mogelijkheid om te variëren in pauzeplek bevalt Nikki. “Mijn favoriete stopplek is bij de McDonalds bij Hendrik Ido Ambacht”, vertelt ze lachend. “Daar heb je een parking waar altijd wel plek is om lekker een milkshake in de zomer te drinken.”