Skip Navigation or Skip to Content

10 juni 2021

Verknocht aan vrachtwagens

In 1975 namen de vier broers, Gerard, Egbert, Wim en Ad, Versteijnen Logistics over van hun vader. In de loop der jaren is het bedrijf onder de hoede van de broers uitgegroeid tot een internationaal vooruitstrevend logistiekdienstverlener. Begonnen met allerlei diensten, waaronder service in verhuizingen, groeide het bedrijf uit tot een onderneming met meer dan 300 werknemers en een locatie in Hongarije. De tweede generatie vertelt – ter ere van het 75-jarig bestaan van Versteijnen Logistics – meer over de tijd waarin het bedrijf in hun handen was.

Eensgezind

Al sinds hun jonge jaren groeiden de vier broers op met het transportbedrijf van hun vader. Egbert vertelt: “Het woonhuis was gekoppeld aan het bedrijfspand. Hierdoor is de liefde voor vrachtwagens ons met de paplepel ingegoten. Toen we eenmaal in het bezit waren van een rijbewijs, zijn we dan ook in het bedrijf van onze vader aan de slag gegaan als vrachtwagenchauffeurs.” De gebroeders waren alle vier vrij om te kiezen waar ze wilden werken na hun studie, maar kozen eensgezind voor het transportbedrijf van hun vader.

Aan het roer

In 1975 namen de zoons het bedrijf van pa Versteijnen over, waar ze een internationaal vooruitstrevend bedrijf van maakten. Ad Versteijnen licht toe: “Als je succes wilt hebben in het zakelijk leven – en al helemaal in een bedrijf met familieleden – is het belangrijk om eerlijk te zijn. Zakelijk en privé hebben wij als broers altijd goed gescheiden gehouden.” Binnen het bedrijf stond Gerard, als oudste broer, aan het roer en had ieder verder zijn eigen verantwoordelijkheden.

“Als je succes wilt hebben in het zakelijke leven is eerlijkheid van groot belang”

Verhuizingen

Gerard ging als eerste zoon bij Versteijnen Logistics werken op de vrachtwagen en later op de planning. “Ik hielp mee met de acquisitie, het aannemen van chauffeurs en ondersteunde het magazijn in Loven.” Het transportbedrijf begon op de Siriusstraat in Loven, Tilburg, waarna het in 1986 verhuisde naar de Pegasusweg. Hier bestond het bedrijf uit een perceel van 20.000 m2 met een magazijn van 6.000 m2. Egbert: “In 1988 hebben we het roer omgegooid en het risico genomen om uit te breidden met een vestiging in Hongarije, om onze klant Philips beter van dienst te kunnen zijn.” In 1991 vond een verhuizing plaats naar industrieterrein Vossenberg, waarna het bedrijf uiteindelijk ‘landde’ op de Zeusstraat in 1999.

Saamhorigheid

De constante factor van Versteijnen? De gemoedelijke sfeer en saamhorigheid die al vanaf dag één bij het bedrijf hangen. Wim vertelt: “Doordat we met vier waren, was er voortdurend een ‘Versteijnen’ op de werkvloer. We hebben het altijd belangrijk gevonden om letterlijk tussen de andere werknemers te staan. Het effect hiervan is nog steeds te merken: er werken nu nog mensen bij het bedrijf die er 40 jaar geleden begonnen.”

Bijzondere relaties

Versteijnen Logistics is altijd zeer vooruitstrevend geweest. Zo hebben de vier broers mooie verhalen verzameld. Gerard: “De medische apparatuur van Philips Medical werd altijd verpakt in houten kisten. Wij als Versteijnen Logistics waren de eerste met 100% luchtgeveerde vrachtwagens voor het transport van hun kwetsbare goederen. In samenwerking met Philips hebben we een proef gedaan waar de medische apparatuur onverpakt door Europa werd vervoerd in vrachtwagens met deze schokdempers. De nummerplaat was van deze wagen was XB-45-11, dat weet ik nog precies.” Ad: “Ik bracht de eerste vracht naar Noorwegen toe in 1972. We rijden nu nog steeds voor Philips Medical, dat zegt genoeg!”

“Wij waren de eersten met 100% luchtgeveerde vrachtwagens”

Expertise

Over de tijd heen brachten de broers veel vernieuwing op het gebied van logistiek op de markt. Wim: “We waren en zijn expert in volumevervoer, waarbij we de capaciteit van een vrachtwagen vergrootten van 30 naar 40 pallets. Dit deden we door de ontwikkeling van een topsleeper cabine, waarbij er automatisch meer laadruimte ontstaat.” Ad voegt toe: “Ook waren en zijn we expert op het gebied van de planning van productieprocessen. Destijds werkte ik iedere donderdag tot vrijdag aan de planning, zonder tussendoor rust te pakken. Het heeft ons letterlijk en figuurlijk ver gebracht.”

Het trots

De vier broers hebben Versteijnen Logistics met een goed gevoel overgedragen. Wim vertelt: “Dat Jorn de zaak over zou nemen, was voor ons een totale verrassing. Wij dachten namelijk altijd dat we geen opvolger vanuit de familie hadden.” Gerard vult aan: “We zijn trots dat derde generatie dezelfde service voortzet en dat veel relaties waar wij vroeger al mee samenwerkten nog steeds in Versteijnen Logistics geloven. De continuïteit is sterk en kwaliteit wordt gewaarborgd.”