Skip Navigation or Skip to Content

16 juni 2022

De sleutel tot succesvol praktijk opleiden? Aanstekelijke energie!

Bij een bezoek aan de grote opslaghallen van Versteijnen is het moeilijk om Bart Westenburger niét tegen het lijf te lopen. In het magazijn is hij als supervisor verantwoordelijk over een laad- en losploeg van 15 man, al ligt zijn hart bij het opleiden van nieuw personeel. ‘’Als je je verhaal positief brengt blijven mensen hangen’’

Het naderende pensioen komt wat de energieke Bart betreft eigenlijk te vroeg. Hij werkt al zo’n 17 jaar bij Versteijnen, waar hij als supervisor en praktijkbegeleider vooral te vinden is op de werkvloer in de opslaghallen. Daar is hij op zijn plaats, vindt hij. ‘’Op het Middelbaar Economisch Onderwijs volgde ik de vakken logistiek en statistiek op havoniveau, maar dat was niks voor mij: ik ben een praktijkman.’’

Lean & Green Star

Als eindverantwoordelijke van een 15-koppige ploeg ziet Bart erop toe dat vrachtwagentrailers naar behoren beladen worden en veilig de weg op kunnen. Dat doet hij door overleg te plegen met andere supervisors, zijn team te instrueren of door zelf in te springen wanneer dat nodig is. Binnen zijn functie heeft Bart één taak in het bijzonder die hij graag doet: praktijkbegeleiding. ‘’Supervisor ben je voor een grote groep, het praktijkopleiden is één op één. Die manier van communicatie past beter bij mij: met de volledige aandacht op één persoon is het makkelijker om iemand te interesseren.’’ Als praktijkbegeleider heeft Bart allerlei soorten nieuwkomers opgeleid, wat voor een welkome uitdaging zorgt. De ene nieuwkomer voert de taken zonder problemen uit, een andere keer moet je alles van begin tot eind uitleggen. En heel af en toe ontving ik ook wel eens nieuwkomers waaraan je direct merkte dat er totaal geen enthousiasme inzat. Die verdwenen vaak snel weer. Al heb ik me wel eens vergist bij een slechte start: soms draaien mensen helemaal om. Dat is een les voor me geweest.’’

Wat wél een constante in de praktijklessen is? De typerende lesmethode die Bart erop nahoudt. ‘’Ik begin vaak met een simpele vraag, zoals: hoe lang is een vrachtwagen? Als ze dat niet weten, dan vervolg ik m’n verhaal maar kom keer op keer terug op diezelfde vraag, tot ze weten dat een vrachtwagen 13 meter 60 lang is. Dan ga ik verder, en pas ik het zelfde trucje toe wanneer dat nodig is.”

Het opleiden van nieuw personeel vindt Bart het leukste deel van zijn werk, zonder twijfel. ‘’Als ik het fulltime had kunnen doen had ik ervoor getekend. Ik ga graag met mensen om, wat makkelijk te combineren is met opleiden: als je het leuk brengt, blijven mensen hangen.’’ Volgens Bart zijn daar twee stelregels voor: communiceer duidelijk en straal positieve energie uit. ‘’Je wilt dat ze doorhebben dat ze hier welkom zijn. Zo hoop je dat ze met een lach naar hun werk komen en met een lach weer weggaan.”