Skip Navigation or Skip to Content

24 maart 2022

Klaar voor de toekomst: veilig én groener

Hoe zorg je voor een veilig bedrijf dat klaar is voor de duurzame wereld van morgen? Met die vraag houdt Frank Kriellaars zich dagelijks bezig. Als Quality, Health, Safety and Environment (QHSE) Officer zorgt hij dat bedrijfsprocessen veilig verlopen en dat regels goed worden nageleefd op een zo duurzaam mogelijke manier. En niet zonder succes: Versteijnen Logistics is hard op weg naar de tweede ster van het Lean & Green CO2-reductieprogramma. 

Plan, do, check, act. Met deze methode zorgt Frank ervoor dat de milieu- en veiligheidsdoelstellingen worden behaald. Een belangrijk onderdeel van zijn takenpakket is het verduurzamen van bet bedrijfsterrein, zowel binnen als buiten. ‘’Onze nieuwe loods wordt duurzaam verlicht en is heel goed geïsoleerd, waardoor er geen warmte ontsnapt. Daarnaast stimuleren we chauffeurs om een ‘zuinig rijden’ verkeerstraining te doen: daar leren ze bijvoorbeeld langzamer op te trekken en meer uit te rollen, wat gunstig is voor het brandstofverbruik. Bovendien rijden ze in vrachtwagens met zuinige motoren. Door deze duurzame aanpassingen door te voeren zijn we klaar voor de toekomst en voldoen we aan alle wettelijke eisen.”

Lean & Green Star

Voor het verminderen en in kaart brengen van uitstoot kreeg Versteijnen een Lean & Green Star, onderdeel het Lean & Green CO2-reductieprogramma. ‘’Qua uitstoot zijn we zelfs hard op weg naar een tweede Lean & Green Star. Toch is het nog even wachten op de waterstofauto’s en complete zelfvoorziening. Daarvoor staat de markt nog niet open. Frustrerend, want dat willen we het liefst.’’

Een andere taak die Frank aan het hart gaat is veiligheid. ‘’Ik zorg ervoor dat we ons houden aan de wetgeving, maar in de praktische zin wil ik dat iedereen op het eind van de dag veilig naar huis kan.” In de praktijk kan dat variëren, van het meteen melden van gevaarlijke situaties zodat we er op tijd bij zijn, tot ervoor zorgen dat alle werknemers alle etiketten van onze opgeslagen stoffen goed kunnen lezen. “En dat zijn er nogal wat, met 1500 stuks.”

Cultuurswitch

Hoe veiligheid en duurzaamheid zich ontwikkelen in de verre toekomst is tweerichtingsverkeer, benadrukt Frank. ‘’Naast wetgeving is de cultuurswitch binnen een bedrijf of sector minstens even belangrijk. Niet afraffelen, maar veilig en zorgvuldig werken. En niet alleen streven naar vervoer dat snel en goedkoop is, maar vervoer dat ook efficiënt en duurzaam is.’’